Kyl- & frysaggregat

800 000 besökare på Tele2 Arena kan inte ha fel

Kyl- och frysaggregat till Tele2 Arena

Årligen väntas mer än 800 000 idrotts- och evenemangslystna vallfärda till Stockholms nya landmärke: Tele2 Arena. Mat och dryck är en central byggsten för att göra alla dessa besökares upplevelse total. Men då är det oerhört viktigt att mat och dryck är kyld på rätt sätt och med råge klarar lagar och regler. Minsta misstag blir minst sagt trist.
Kylgruppen fick det ärofyllda och tidsmässigt mycket pressade uppdraget att installera kylaggregat som klarar trycket. Inte blev pressen mindre när jättebygget tvingades stänga i tre dagar efter ett bombhot.

Men Kylgruppen starka team kavlade upp ärmarna och lyckades med det nästan omöjliga. Startskottet gick 18 februari. En vecka före det mäktiga idrotts- och nöjespalatset slutbesiktigades den 7 juli 2013 var 38 undercentraler på plats och i full drift.

Det blev det! Dessa är jämnt fördelade på skräddarsydda kyl- och frysaggregat. Arenans 37 försäljningsställen, 185 kylmöbler och 15 kylrum har nu fulländad kyla i alla lägen. Totalt krävdes bland annat 7 500 meter rör och 4 000 meter kabel. Kylgruppen har även projekterat hela det övergripande styrsystemet. Ett projekt av denna dignitet ställer ständiga stora krav på kreativitet och idélösningar för att bli optimalt.

Ett riktigt höjdarjobb

Kyl- och frysaggregat till Kaknästornets restaurang och café

Kaknästornets Restaurang & Café är Stockholms högst belägna.
Från våning 28 till 30 har man en hänförande utsikt över Stockholm.
Kylgruppen fick i uppdrag att riva ut det gamla kylaggregatet från 1964 och installera en ny. Ett rutinuppdrag kan det tyckas, men det var mer än så.

Det är inte varje dag som våra montörer tvingas hänga i en sele på utsidan, 80 meter ovanför marken. För att inte tala om alla andra speciella omständigheter.

Det kan till exempel verkligen friska i här uppe, så det gäller att konstruera ett utblås som inte blir ett inblås när det stormar. Då går hela anläggningen i baklås.

Nu har Kaknästornet ett effektivt kylsystem på 100 kW, som låter Kaknästornets matgäster njuta utan obehagligt drag.

Sval kunglig elegans

Kyl- och frysaggregat till Kungliga slottets blommor

Kylgruppen har levererat ett kylrum för Kungliga Slottets blommor. Både Kungen och Drottningen får en hel del blommor från sina gäster. Dessutom går det åt blommor till dekorationer och utsmyckningar vid alla officiella middagar.
Vi har installerat ett kyl- och frysrum för representationsvåningens kök. Det är ett rum i rummet, men inte bara detta faktum ställde speciella krav på arbetet. Stora kylaggregat på taket var till exempel inte till att tänka på, så värmen fick i stället ledas ut i kanaler. Eftersom vi tvingades svetsa med öppen låga krävdes både skicklighet och varsamhet. Vi var mycket medvetna om att den som hölls ansvarig för att slottet Tre Kronor brann ner till grunden 1697 steglades på Stockholms gator...

Läs mer om våra kyl- och frysaggregat »