PROJEKTERING OCH INSTALLATION AV KYLA I MALL OF SCANDINAVIA PÅ 3 MÅNADER

Det började som ett uppdrag som teknisk rådgivare för fastighetsägaren Unibail-Rodamco, och slutade som en specialutvecklad central kylanläggning för 16 restauranger i Mall of Scandinavia.

BERÄTTA HUR
BEHOVSANALYS

Stor kylkapacitet till flera olika platser

Mall of Scandinavia i Solna utanför Stockholm är en galleria med extra allt. Granne med Friends arena är detta Skandinaviens största shoppingcentrum, med en shoppingyta på 100 000 kvadratmeter i tre plan. Här kan besökarna välja bland 225 butiker och Stockholms största restaurangområde med något för alla smaker.

En förutsättning för utbudet av fräsch mat i Mall of Scandinavia är en specialutvecklad, central kylanläggning. För installationen svarar Kylgruppen AB med vd Erik Randén som projektchef. Tre månader efter gallerians invigning ser han tillbaka på ett projekt olikt de flesta andra.

– Fastighetsägaren Unibail-Rodamco kontaktade oss för teknisk rådgivning kring kylförsörjningen till 16 restauranger i Mall of Scandinavia. Vi har tidigare installerat kylanläggningen i bland annat Tele2 arena. När vi kom in i projektet, var tanken att förse varje restaurang med en individuell kylanläggning. Men efter att ha vägt för- och nackdelar föreslog vi en annan lösning, säger Erik Randén.

 

 

VÅR LÖSNING

En centraliserad kylanläggning

Förslaget var att bygga en central kylanläggning för alla 16 restauranger. En lösning som bland annat ställde speciella krav på driftsäkerhet. Unibail-Rodamco gillade idén, och den 20 augusti 2015 fick Kylgruppen uppdraget att bygga en anläggning med CO2 som köldmedium.

Det var mindre än tre månader till den 12 november, när Mall of Scandinavia skulle slå upp portarna. Ett datum som var skrivet i sten. Erik Randén sticker inte under stol med att det var en kamp mot klockan. Flera delar av bygget som skulle bli Mall of Scandinavia, och som periodvis engagerade 5 000 byggarbetare, pågick parallellt och fick inte störa varandra. Personalförsörjningen var också ett stort pussel, minns Erik Randén. – Det tog upp till sex dagar att få en man i arbete, bland annat för att alla skulle delta i en säkerhetsutbildning innan de fick börja jobba.

Sedan gällde det att ha så god framförhållning som möjligt för att få allt material i tid. En natt i oktober vaknade jag tvärt och tänkte ”men om vi inte hinner…”. Men de hann. I tid till invigningsdagen var den centrala kylanläggningen på plats: Ett SCM Frigo boosteraggregat med sex kompressorer för kyla, fyra för frys, CO2-tankar, två gaskylare på gallerians tak åtta våningar över marken, samt rörsystem som håller för 120 bars tryck. Anläggningen anpassar kapaciteten med hänsyn till kylbehov samt utomhusklimatet, varpå energiförbrukningen alltid är lägsta möjliga.

Dragningen av rörsystemet är en historia för sig. Det tog sju man tio veckor att dra 2,5 km rör längs tre våningar. När det var dags för provtryckning hade nog inte många vågat tro att resultatet skulle bli som det blev.

– Längs rören finns 3 000 lödpunkter, så det fanns många möjliga problem när det var dags för provtryckning. Men efter runt 10 veckors lödning läckte inte en enda av lödpunkterna, säger Erik Randén.

DRIFT & SERVICE

Smarta lösningar som underlättar det kontinuerliga servicearbetet

Kylanläggningen i Mall of Scandinavia består av en kombination av standardprodukter och speciallösningar, levererade av Kylma. Hjärtat i installationen är ett styrsystem från Carel. Gränssnittet mot varje restaurang, där brukaren har sin egen installation, har skräddarsytts för enkel övervakning. Kylgruppen ansvarar för övervakningen, som pågår dygnet runt. Ansvaret omfattar vägen fram till restaurangen, inne i sin lokal har varje företag kunnat välja egna kylleverantörer. När Erik Randén ser tillbaka på arbetet i Mall of Scandinavia är det ingen tvekan om vad som var den största utmaningen. – Den stora oron gällde tiden, att vi skulle hinna. Att det landade som det gjorde beror på att alla inblandade, från beställaren till alla våra montörer och entreprenörer, gjorde ett fantastiskt jobb.

RESULTAT

Pengar sparade i alla led och ett miljövänligare system som är framtidssäkrat.

Sänkt projektkostnad

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.

Sänkt projektkostnad

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.

Sänkt projektkostnad

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.

Sänkt projektkostnad

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.

KONTAKT

Låt oss kontakta dig och berätta mer

 

 

REFERENSER

Med stor erfarenhet från din bransch

Det viktigaste för oss är din affär. Vi vill förstå din verksamhet utan och innan för att kunna leverera på dina affärsvärden. Med erfarenhet från din bransch kan vi hjälpa dig att hitta smarta lösningar som skapar värde för just dig.
BERGVÄRME

Bergvärme för 116 lägenheter

LÄS MER
KOMFORTKYLA

Högsta kvalitet i exklusiv bilhall

LÄS MER
VÄRMEPUMP

Lågt GWP-värde för minsta möjliga miljöavtryck

LÄS MER
KYL- & FRYSAGGREGAT

Kyla till alla restauranger i Mall of Scandinavia

LÄS MER
PROCESSKYLA

Hur får man 400 000 tulpaner att slå ut klockan 15.30?

LÄS MER
KYL- & FRYSAGGREGAT

800 000 besökare på Tele2 Arena kan inte ha fel

LÄS MER
DATAHALLAR

Kyla för datahallar och serverrum

LÄS MER
INOMHUSKLIMAT

Riksarkivet innehåller mycket värdefulla och känsliga dokument

LÄS MER
KOMFORTKYLA

Få ett perfekt arbetsklimat

LÄS MER
KOMFORTKYLA

Gärna drag på dansgolvet, men inte i hotellrummet.

LÄS MER
KYL- & FRYSAGGREGAT

I samarbete med Livsmedelsverket

LÄS MER
PRODUKTER

Läs mer om våra produkter

Processkyla
LÄS MER
Datahallar
LÄS MER
Projektering
LÄS MER
Kyl & Frys
LÄS MER
Värmepumpar
LÄS MER
Komfortkyla
LÄS MER
VVS-Teknik
LÄS MER
Hyrkylaggregat
LÄS MER
CERTIFIERAD KVALITET

Känn dig trygg med oss